Over mij

Ahoi! Ik ben José Sirjacobs, zaakvoerder van Fiesta Vela.

Na de vele tochtjes op het water in het verleden, de groeiende interesse en ervaring in het zeilen, heb ik in 2012 dan toch maar de eerste stappen gezet om bepaalde cursussen te doorlopen.

Na mijn opleiding tót en het behalen vàn mijn Algemeen Vaarbewijs had ik meteen gemerkt dat de persoonlijke aanpak die ik tijdens deze opleiding bij Vaarschool (www.Vaarschool.be) heb mogen ondergaan door geen enkele andere school te evenaren was. De boeiende manier van lesgeven én bepaalde instructeurs van Vaarschool, die ik ondertussen had leren kennen, konden mij enkel inspireren tot meer.

Ondertussen heb ik de opportuniteit gekregen om in het Britse “Gosport Marina” in Portsmouth bij de Royal Yachting Association (RYA) van een mooie 9-daagse opleiding (gecombineerd theorie/praktijk) te genieten.

Zo behaalde ik in maart 2016 mijn RYA Dayskipper kwalificatie. Door de adembenemende  Solent regio, met zijn schitterende Needles en rustgevende Creeks, kreeg ik de smaak helemaal te pakken, waarbij het voor mij al duidelijk werd dat ik de ingeslagen weg wou blijven volgen. Varen, en dan vooral zeilen en zeilboten, was voor mij een passie geworden, gegroeid uit een mooie hobby.

Als RYA Dayskipper en zaakvoerder van Fiesta Vela BVBA heb ik dan ook op mijn eigen manier het zeilen proberen toegankelijk te maken voor iédereen. Mijn eigen zeiljacht, een mooie Bavaria 34-2, heeft als doel iédereen te kunnen laten genieten van deze prachtige sport. Op de rustige wateren van het Veerse Meer en Oosterschelde kunnen mensen op een interactieve manier kennismaken met het zeilen, en verzorg ik initiaties, één- of meerdaagse zeilexcursies en ervaringstochten.

Veiligheid en goed zeemanschap zijn troef… Een schipper mag nooit vergeten dat hij op de eerste plaats steeds de veiligheid van zichzelf en de medepassagiers moet vooropstellen. Er is geen plaats voor onbezonnen en onverantwoord gedrag op het water.

Terug naar waar het allemaal begon… Na een gesprek met de zaakvoerder van Vaarschool, ontstond er eind 2016 een samenwerking, die hopelijk nog heel lang kan blijven duren! Deze toffe vaarschool met een gemoedelijke sfeer, mensen die allemaal dezelfde passie delen, kent geen gelijke. Ik kon er instappen als Instructeur Beperkt en Algemeen Stuurbrevet. “Heeft u altijd al uw vaarbewijs willen behalen? Inschrijven voor een cursus? Of liever tijdens uw eigen tijd privé aan huis? Aarzel dan niet om contact op te nemen met www.vaarschool.be en misschien kom IK wel bij u langs ! ”

Zo kon ik mijn passie voor het varen, en meerbepaald het zeilen, overbrengen en laten uitstralen op de cursisten. Ik vind het dan ook superleuk om op het einde van een cursus mensen aan te treffen die zo snel als mogelijk willen kunnen genieten van de magische kracht van het water en de voldoening te krijgen dat mijn missie weeral is geslaagd.

Momenteel wil ik er nog een schepje bovenop doen. Als recent geslaagde RYA Yachtmaster Shorebased (theorie) rest mij nog wat Noordzee ervaring op te doen om zo mijn RYA Yachtmaster Offshore (praktijk) diploma te behalen. Het neusje van de zalm, want diep in mezelf schuilt het verlangen om ooit mooie en langere internationale zeiltochten te kunnen ondernemen.

Ooit, ooit, ooit, … dromen mag hé?

Sportieve groeten,

José